Ordlista
FURIKAKE
Furikake betyder”strö över” och kan liknas med en lyxig allkrydda. Furikake används i Asien som vi är vana att använda salt och peppar. Denna populära smaksättaren används gärna som topping på ris, nudlar och soppa.
TOGARASHI
Shichimi Togarashi (även kallat ”Japansk Sju kryddor”) är en kryddblandning med en unik sammansättning av sju olika kryddor. Kryddan har en lång historia bakom sig och har funnits hos japanska kryddhandlare i flera hundra år. Togarashi kan användas till all asiatisk matlagning. Ger en djup aromatisk smak med en tydlig hetta.
FINGERLIME
Växer i Australien och är även känd under namnet ”kaviarlime”. En liten avlång citrusväxt fylld med små kulor snarare än traditionellt fruktkött.
YUZU
En asiatisk citrusfrukt som till utseendet liknar en liten grapefrukt och smakar som en blandning mellan mandarin och grapefrukt.
SAKE
Sake är en japansk alkoholdryck tillverkat av polerat ris, som i sin tur får jäsa. En vanlig missuppfattning är att likna sake med ett risbrännvin, vilket det inte är. Däremot kan man förenklat säga att sake är en risdryck där tillverkningen påminner om ölbryggning.
TEMPURA
En japansk frityrsmet som hos oss på Yoko består av vetemjöl, potatismjöl, bakpulver, salt, socker och kolsyrat vatten.
UNAGISÅS
Unagi, eller ”ålsås” som den även kallas, är en traditionell japansk dressing för rökt ål i Japan. Unagi betyder ål på japanska och det bör även tilläggas att den innehåller ingen ål.
GARI
Tunt skivad ingefära som är inlagd på japanskt vis i vinäger (helst risvinäger), socker och salt.
Gari är vanligt förekommande som tillbehör i det asiatiska köket i synnerhet det japanska till rätter som sushi och sashimi.
KIMCHI
En fermenterad salladskål från Korea. Chili, rättika, ingefära, vitlök och även fisksås är vanliga smaksättare. Vår kimchi är lokalt tillverkad i Mölle.
DASHI
Dashi är en klar japansk buljong och är i många japanska rätter fundamentet som ger maten den välkända umamismaken. Traditionellt görs buljongen genom att hetta upp tång (kombu) och katsuoboushi (flingor av rökt bonitofisk).
GOMA
Goma är en sås som görs på bland annat sesampasta och används oftast som smaksättning eller dipsås till olika rätter.
RÖRHINNA
Rörhinna, eller tarmtång som den ofta kallas är en grön alg med frisk smak. Den är väldigt vanlig på västkusten och finns i varenda strandkant i Bohuslän.
HAMACHI
Hamachi är en fisk tillhör släktet taggmakrill. Används i soppor/grytor, och som sushitopping
PONZU
Ponzu är en citrusbaserad sås som oftast används i det japanska köket. Det finns olika varianter av ponzu och är blandning av flera olika citrusjuicer och oftast också någon form av vinäger samt soya.
PIMIENTO DULCE
Rökt paprikapulver från Spanien.
TATAKI
En populär japansk förrätt, som går att göra både på fisk- och nötkött. Tataki innebär att köttet snabbsteks på hög värme så att kärnan förblir ”rare”. Köttet skärs i tunna skivor och serveras ofta tillsammans med vårlök och ponzudressing.
WAGYU A5
Ett samlingsnamn för ett antal raser av nötkreatur i Japan med en hög fettmarmorering i köttet. Beteckningen A betyder att djuret gett ett utbyte av kött motsvarande 72% eller mer av kroppsvikten och 5 anger toppbetyg för faktorer som färg, textur, konsistens, lyster och fettkvalitet.
SHISO
Shisho, även kallad bladmynta är en vanlig ostaiatisk örtkrydda. Smaken liknar en blandning av koriander, curry och citron.
CHAR SIU
En populär kantonesisk barbecue-glace som framförallt penslas på grillat fläsk. Basen utgörs generellt av 5 sorters kryddor och honung, eller socker.
MATCHA
Koncentrerad japansk tesort där de gröna näringsrika bladen har malts ned till en fint pulver.
Yuzukosho
En paste på yuzuskal, chili och salt.
Ikura
En marinerad forellrom.
Hoisin
En kinesisk grillsås som är gjord på fermenterade sojabönor, vitlök, socker och sesam.
Sansho peppar
Japansk grönpepparsort som påminner om Sichuan peppar.